MANUALNA TERAPIJA

(masaža, trigger-point)

Kako deluje?

Pri manualni terapiji (masaži) gre za manipulacijo mehkih tkiv z namenom njihove normalizacije. Masaža deluje tako, da poveča kardiovaskularno in limfatično cirkulacijo kože in mišic, kar omogoča tkivu, da se sprosti in raztegne.S tem se poveča pretok kisika in stimulira telo tako na celični, kot tudi nevrološki ravni, kar izboljša zdravljenje in okrevanje.

Z masažo sprostimo napete mišice in ohranjamo oz. izboljšujemo gibljivost sklepov. S sproščanjem mišične napetosti hkrati lajšamo bolečino. Pri tem uporabljamo različne tehnike:

  • terapevtska masaža
  • trigger point terapija (sprostitev napetih točk)
  • sprostitev mišičnih fascij
  • razgibavanje sklepov (PROM-passive range of motion)
  • raztezanje

Masažo pogosto kombiniramo s termoterapijo (grelni obkladki) ali krioterapijo (mrzli obkladki). S toploto mišice ogrejemo in sprostimo, poveča se krvni pretok, kar omogoča hitrejšo regeneracijo tkiv. S pomočjo hladnih obkladkov oa zmanjšujemo akutna vnetja in otekline.

TRIGGER POINT TERAPIJA:

Terapija je vrsta manualne tehnike, kjer v specifičnih točkah v mišici odpravljamo bolečine, ki nastanejo kot posledica prekomerne ali napačne obremenitve. Ob tem se mišice skrajšajo in otrdijo, kar vodi v omejeno gibanje. Na bolečih točkah pride do zastoja krvnega pretoka in zbiranja toksinov, zakrčenosti mišic ter prekomerne vzdraženosti živcev. Trigger point terapija pomaga pri odpravi vozličev v mišicah in s tem dolgoročno zmanjša bolečino.

PROM (passive range of motion): 

Z razgibavanjem sklepov skrbimo za gibljivejše sklepe, izboljšamo splošno počutje in podaljšujemo aktivnost starejših živali.

Komu je namenjena?

Uporabljamo jo pri:

  • težavah s sklepi (kolki, komolci)
  • bolečine v hrbtenici
  • bolečine v mišicah
  • pri starejših psih

Nepogrešljiva je pri ogrevanju ali ohlajanju telesa pred in po športni aktivnosti.

SPROSTITI NAPETOST MIŠIC…

Z uporabo različnih masažnih tehnik in razgibavanja pomagamo sprostiti napetost mišic in ohranjamo oz. izboljšujemo gibljivost sklepov. S tem zmanjšamo bolečine, izboljšamo cirkulacijo in limfni pretok, ter okrepimo imunski sistem.

Za kaj se uporablja?

Masažna terapija se lahko uporablja za zmanjšanje bolečine, otekline in brazgotinjenja tkiv, povečanje pretoka krvi, pomoč pri limfni drenaži, vzdrževanje mišičnega tona, razbremenitev stresa, zmanjšanje napetosti, spodbujanje celjenja tkiva in izboljšanje gibanja. Pomaga starejšim, manj aktivnim psom, da zaživijo bolj udobno življenje. Redna masaža lahko pripomore k ohranjanju razstavnih psov in športnih psov v njihovi najboljši formi in pripomore k preprečevanju poškodb oziroma hitrejšemu odkrivanju le teh.

Stopite v stik z nami!