KINEZIOTAPING TERAPIJA

(kineziološki trakovi)

Kako deluje?

V osnovi gre za relativno preprosto metodo, ki zajema aplikacijo posebnih elastičnih trakov na željen del telesa, pri čemer upoštevamo dinamiko delovanja mišičnih tkiv, limfnega in živčnega sistema. Trak deluje na kožo tako, da privzdigne povrhnjico in s tem poveča prostor med povrhnjico in mišico. Ustvarjen prostor sprosti pritisk na limfne kanale ter pospeši limfni pretok (drenažo) na željenih (vnetih) področjih. Ker medprostor vsebuje tudi veliko živčnih receptorjev, ki so ob poškodbi vzdraženi, deluje s povečanjem medprostora tudi protibolečinsko.

Rezultati uporabe trakov so največkrat zmanjšanje mišičnega vnetja, povečanje amplitude giba v določenem sklepu, izboljšana medmišična koordinacija ter izboljšana sposobnost mišične kontrakcije zaradi povečanja medprostora. Trak tudi izboljša sklepno stabilnost skozi stimulacijo mišic in mišičnih ovojnic in je zato uporaben kot podpora pri vadbi  propriocepcije.

Komu je namenjen?

Kinezio trakovi so učinkoviti pri:

  • pomoči pri stabilizaciji (opori) posameznih sklepov
  • spodbujanju delovanja šibkih mišic
  • zmanjševanju napetosti (tonusa) v posameznih mišicah in mišičnih skupinah
  • zmanjševanju oteklin
  • spodbujanju prekrvavitv
  • zmanjševanju bolečin

Kaj naredimo s trakovi?

S kinesio trakovi nekoliko privzdignemo kožo in podkožno tkivo, s čimer povečamo prostor med mišico in kožo. Na ta način je omogočena sprostitev pritiskov na živčne receptorje in posledično popustitev bolečine, poveča se pretok krvi in s tem dotok hranilnih snovi in pretok limfe s čimer  zmanjšamo nastanek vnetja. Na ta način trakovi predstavljajo celovito podporo samozdravitvenim potencialom telesa. S pravilno uporabo vnetni procesi hitreje izzvenijo, bolečina hitreje popusti, gibanje pa pri tem ni ovirano – prav nasprotno – celo izboljšano.

Stopite v stik z nami!